f. Artikkel i Aftenposten/forbruker/bolig 7 nov. 2005

Forbruker / Bolig / Boligøkonomi / Publisert: 07.nov 2005 kl.16:57
Du kan spare mye penger på å selge boligen din selv, men det gjelder å ha tungen rett i munnen.
Vi guider deg gjennom prosessen.

STINE BARSTAD
  1. Orienter deg i markedet.

    Hva går liknende boliger i området for? Hva er forskjellen på disse og din? Gå på visninger og snakk med meglere.
  2. Bestill takst.

    Dette er ikke lovpålagt, men svært vanlig. Taksten må utføres av en godkjent takstmann.
  3. Hent inn opplysninger.

    Dette er kanskje den mest tidkrevende jobben, og her må du være nøye. Opplysninger som må hentes inn er:
    1. Registerbetegnelse og adresse
    2. Eierforhold
    3. Heftelser
    4. Tilliggende rettigheter
    5. Grunnareal
    6. Bebyggelsens arealer og angivelse av alder og byggemåte
    7. Ligningsverdi og offentlige avgifter
    8. Forholdet til endelige offentlige planer og til konsesjonslovgivningen
    9. Rettigheter og forpliktelser ifølge avtaler og vedtekter. (Kun for sameier, aksjeselskap og borettslag)
    10. Regnskap og eventuelt budsjett (Kun for sameier, aksjeselskap og borettslag)
  4. Ta bilder

    til prospekt, avisannonser og nettannonser. Finn en dag det er lyst og fint vær, rydd godt, og knips i vei med digitalkamera. Har du tenkt til å bruke stylist, eller å style boligen litt selv, er det selvfølgelig lurt å gjøre det før du tar bildene. Er du en elendig fotograf, kan det være lurt å kontakte en proff her.
  5. Avisannonse.

    Dersom du ønsker å annonsere i avis, er det lurt å bestille og lage til denne i god tid. Ring annonseavdelingen i de mediene du ønsker å annonsere i og forhør deg om priser på ulike format og pakker.
  6. Eierskifteforsikring.

    Privatpersoner kan ikke tegne eierskifteforsikring, men dersom du velger å selge gjennom SelgBoligSelv eller Advokatoppgjør, får du mulighet til å tegne forsikring
  7. Lag salgsoppgave.

    Gå fra rom til rom, og beskriv hvordan de er f.eks varmekabler, fliser, parkett, vinyl, tapet, takess, utgang til balkong, etc. Legg ved all informasjonen du har hentet inn. Både SelgBoligSelv og ao.no har maler for salgsoppgaver der du kan fylle inn informasjonen som er spesiell for din bolig. Print ut salgsoppgaven i det antall eksemplarer du tror du vil få bruk for enten på fargeskriver, eller send den til trykkeri.
  8. Internettannonse.

    Dersom du ønsker å annonsere boligen din til salgs på nettet, må du gå gjennom Advokatoppgjør eller SelgBoligSelv. Privatpersoner har dessverre ikke adgang til å annonsere bolig til salgs hverken på Finn.no, Zett.no eller Tinde.no. Legg bildene ved annonsen, og skriv også når du har tenkt til å ha visning.
  9. Visning.

    Sett ut visningsskilt. Disse kan du lage selv, eller bestille fra for eksempel SelgBoligSelv. Sørg for at boligen din er ryddig og ren, og rydd gjerne bort så mye som mulig av personlige nips og ting. Da blir det lettere for interessenter å se for seg hvordan de kan skape et hjem i din bolig. Husk å ha nok prospekter liggende klare. Dersom boligen er stor, kan det være greit å ha en medhjelper som kan vise folk rundt eller svare på spørsmål. Dersom boligen er interessant, ber du interessenten skive seg opp navn, telefonnummer og eventuelt mailadresse på listen.
  10. Budrunden.

    Når visningen er over, kontakter du de som står på interesselisten din dersom noen ikke allerede har kontaktet deg. Spør dem om de er interessert i å legge inn et bud. Husk å få første bud fra alle budgivere skriftlig. Det er absolutt en fordel å ha en fax i nærheten. Budet bør inneholde beløpet i både tall og kroner, hvor lenge budet er bindene, når man vil overta boligen, eventuelle forbehold, og hvem som gir budet. Når så første budet er kommet inn, ringer du rundt til de andre på listen og spør om de vil legge inn høyere bud. Slik fortsetter du helt til ingen er villige til å gi mer. Da aksepterer du eventuelt det høyeste budet, dersom du ønsker det. Det er veldig viktig at du gjør det innen fristen budgiveren har satt, hvis ikke er ikke budet lenger bindene. Dersom du synes budet er for lavt, kan du komme med et motbud. Du må imidlertid være klar over at dette regnes som et avslag på det høyeste budet, som dermed ikke lenger er bindene. Når bud er akseptert, undertegner kjøper og selger en midlertidig kjøpekontrakt. Også denne finner du på nettet på SelgBoligSelv eller ao.no.
  11. Kontrakt og oppgjør.

    Forbrukerrådet anbefaler at du får fagfolk til å ta seg av oppgjøret og den endelige kontraktskrivingen. Dette kan du bestille på forhånd fra en av nettmeglerne, eller du kan få en ordnær megler eller en advokat til å gjøre jobben. Forhør deg rundt om prisen på dette oppdraget. Prisene varierer veldig. Kontrakt og oppgjør bør bestilles en tid i forveien.
Dette er en artikkel fra www.forbruker.no.
Oppdatert: 15. mai 2006 kl.21:12.
Adressen til denne artikkelen er: http://forbruker.no/bolig/boligokonomi/article1151154.ece