9. Norges Takseringsforbund - NTF

For å kvalitetssikre mine tjenester er jeg medlem av Norges Takseringsforbund.

NTF stiller strenge krav

Det har fra det offentlige i Norge ikke vært stilt spesielle krav til faglig bakgrunn for å kunne kalle seg takstmann.

Norges TakseringsForbund har siden starten lagt til grunn strenge krav til faglig dyktighet hos de som tas opp i foreningen, for å bidra til å sikre kunden den kvalitet på takstarbeidet som kunden har krav på. Takstmannsskolen ble opprettet i 1981, som et naturlig bidrag til utdannelse av takstmenn i Norge.

kilde: Norges TakseringsForbunds hjemmesider

Les mer om NTF på: www.ntf.no

Finn takstmann selv

Verdien på boligen blir riktigere om du bestiller takstmann selv, i stedet for å gå gjennom megler, mener takstbransjen.

STINE BARSTAD

Forbruker / Bolig / Boligøkonomi /

Publisert: 06.nov 2006 kl.10:47

Det siste året har det nærmest blitt regelen, snarere enn unntaket, at boliger går tildels høyt over takst.

Direktør Arne Støbakk i Norges Takseringsforbund mener noe av årsaken til at enkelte boliger går så høyt over takst, er at noen meglere kan bli fristet til å operere med såkalt lokketakst, for å øke interessen i forkant av boligsalget.

- Vi vet det ofte er tette koblinger mellom megler og takstmann, og det er en kobling vi ikke er veldig glade i, sier Støbakk til Finansavisen.
Også Forbrukerrådet har vært skeptiske til det tette forholdet mellom meglere og takstmenn. Underdirektør Vidar Holm har tidligere sagt at han frykter koblingen kan føre til at meglere presser ned taksten, særlig hvis megleren har en avtale som gjør at han får ekstra betalt for det han får over takst.

Nettopp derfor tror også Støbakk at boligselgere kan få mye igjen for å hyre sin egen takstmann.

- Hvis megleren har en trinnvis provisjon, kan han eller hun ha en egeninteresse av å sette taksten ekstra lav. slik at leiligheten selges over takst. Takstmannen tjener et fast beløp for hvert oppdrag, og har ingen økonomisk egeninteresse av en lav takst, sier han.

Norges Takseringsforbund har i forbindelse med høringen til en ny eiendomsmeglerlov forslått at boligselgere skal bli tvunget til å finne takstmann selv.